JIMMIE BRATCHER – I’M HUNGRY

 

 “Preachin' the Gospel & Playin' the Blues home of The Electric Rev Jimmie Bratcher…“

Jimmie Bratcher aka The Electric Rev is een artiest die op zijn minst opvalt door zijn naam en gedreven veelzijdigheid. Toen men de in Kansas City gevestigde blueszanger, gitarist en dominee Jimmie Bratcher in 2003 voor de christelijke FM-radio Cross Rhythms interviewde, had de man slechts twee albums op zijn voorlopige conto staan. Hij had pas 'Something Better' (2003) uitgebracht en zijn debuut 'Honey in the Rock’ (2001) lag twee jaar eerder op de planken. Jimmie's eerste twee albums werden geproduceerd door Larry Howard (1950-2017), de Amerikaanse gospel en blues pionier op het gebied van christelijke blues, die ondertussen helaas na een langdurige ziekte overleed.

Sindsdien hebben Bratcher's fans kunnen genieten van relaxte maar vlijmscherpe elektrische blues en enkele releases met deels liedjes die verwijzen naar Bratcher’s opmerkelijke reis via drugsmisbruik, disfunctionele relaties en zelfvernietiging, naar een levens veranderend geloof in Jezus. Na het Cross Rhythms-interview bracht Bratcher niet minder dan zes albums uit, waaronder een kerstrelease (2006) en een live album (2004) en, heeft hij in 2005 zijn boek “Don't Take Your Dreams to the Grave” gepubliceerd. Als predikant kwam hij in gans de Verenigde Staten, evenals verschillende keren in het Verenigd Koninkrijk.

Met zijn vrouw Sherri publiceerde hij in 2017 een boek met de titel “Granny Paid for Our Divorce”. Het boek kreeg die titel, omdat ze eerder getrouwd waren en daarna gingen scheiden. Gelukkig zijn ze weer getrouwd en het boek is het verhaal van hun huwelijk. Het boek/dvd “The Little Girl Wins” is het verhaal van hoe hij in 2011 voor het eerst zijn 38-jarige dochter Jessica ontmoette, die uit een relatie kwam voordat hij Sherri kende. Het is een ongelooflijk verhaal van verzoening en vergeving. Met de hulp van zijn vrouw Sherri heeft hij een kookboek gemaakt met bijna 200 recepten, verzameld door enkele van 's werelds beste chef-koks en vrienden en familie, met een begeleidend album met culinair geïnspireerde deuntjes.

‘I’m Hungry’ is de titel van het laatste album van Jimmie Bratcher. Voor zijn 12de release verzamelde Bratcher verschillende muzikale vrienden in Kansas City en Nashville om 10 originele nummers en twee geïnspireerde covers op te nemen. De muziek op het album varieert van barrelhouse boogie tot straight-ahead blues, roots rock en soul, waardoor een vermakelijke en oneerbiedige collectie ontstond.

Hoewel de nummers op het album niet direct verwijzen naar specifieke recepten, behalve de verwijzing naar gebakken kip, gaan ze vaak over de ingrediënten en het plezier van koken. Het openingsnummer “I Love Her Name” beschrijft die geneugte, terwijl een gedreven John Selle vanachter zijn barrelhouse-piano zit te watertanden. Bratcher speelt dan in de shuffle “Mama Won't Fry No Chicken” de rol van een man die gekweld wordt door zijn plezier. Wetende dat de geur bij het bereiden van eten centraal staat, heeft hij het over een van 's werelds krachtigste reukzintuigen in de 12-bar blues “Bacon is on My Mind”. Met heel veel dubbelzinnigheid en subliem gitaarwerk is de jazzy popballade “Baby I Like What You're Cooking” behept, waarna in de eerste cover -de juiste vinden was niet vanzelfsprekend- er aan komt. Het Keb' Mo' nummer “Government Cheese”, een rechttoe rechtaan funky blues met een subtiele sociaal-politieke boodschap, voldeed. Iedereen die in Kansas City is geweest, weet dat het de thuisbasis is van geweldige muziek en heerlijk BBQ’s. Tijdens “Where You Gonna Stop”neemt Bratcher ons mee op een tour langs de KC-hotspots, waarbij hij zijn favoriete plekjes checkt. Het volgende, bijna perfect gekozen instrumentale nummer heet “Greasy”. Deze zuidelijk gefrituurde funk-groove roept smakelijke gitaarlicks op. Vervolgens gebruikt hij een pittige rumba om de deugden en tekortkomingen van gevogelte te verheerlijken tijdens “Chicken Tastes The Same”. “Green Bananas”, een track uit het album 'The Electric Rev' uit 2008, krijgt een update, inclusief een achtergrondverhaal met gesproken woord dat een extensie is aan het bestaande “carpe diem” aforisme. De tweede cover is een bewerking van Little Milton's 1969 Stax Soul-klassieker “Grits Ain’t Groceries”. In de” Bratcher-versie wordt het een Texas-shuffle waarin hij zich kan uitstrekken op een zinderende gitaarlijn. Nog een oud nummer is de vrolijke countryblues “Bologna Sandwich Man” van zijn 2013-album 'Secretly Famous'. Het onthult zijn geheime food-passie. De afsluiter “Happy” is een progressieve blues instrumental in de stijl van Robben Ford of Larry Carlton, met geweldige tussenkomsten van de ritmesectie en opwindend gitaarspel van Bratcher.

Jimmie “the Electric Rev” Bratcher heeft twaalf albums en twee live dvd’s opgenomen. Hij trad op in kerken, clubs en gevangenissen, afgewisseld met prediken, wat een flexibel vermogen vereist om het publiek te binden. Geïnspireerd door de wetenschap dat zijn muziek allerlei soorten publiek kon aanspreken, maakte Bratcher zijn laatste album ‘I’m Hungry’. Wil je kennis maken met deze interessante zonderling en je appetijt aanscherpen, dan is er nu ‘I’m Hungry’.

“Inspired by the knowledge that his music could appeal to all kinds of audiences, Jimmie Bratcher made his latest album ‘I'm Hungry’. If you want to get to know this interesting eccentric artist and inspire your appetite, now there is ‘I'm Hungry’...“ (ESC – rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 23/04/21

 

 

Album track list: 01. I Love Her Name – 02. Mama Won't Fry No Chicken – 03. Bacon Is on My Mind – 04. Baby, I Like What You're Cooking – 05. Government Cheese [Keb’ Mo’] – 06. Where You Gonna Stop – 07. Greasy – 08. Chicken Tastes the Same – 09. Green Bananas – 10. Grits Ain’t Groceries [Little Milton] – 11. Bologna Sandwich Man – 12. Happy / Music/Lyrics by: Jimmie Bratcher, or as [noted: 5,10] ℗ & © 2021

Discography (THE REV.) JIMMIE BRATCHER aka THE ELECTRIC REV: I’m Hungry [2021] | New Old Stuff [2017] | This is Blues Country [04/2013] | Secretly Famous [2013] | Exchange [2011] | The Electric Rev. [2008] | Man! It’s Christmas [2006] | Red [2005] | Live on the 4th of July [2004] | Honey in the Rock [2003] | Something Better [2003] | Honey in the Rock [2001] || BOOKS: I’m Hungry – Music, Family, Friends, w/Jimmie & Sherri Bratcher - Cookbook & EP (2020) | Granny Paid for Our Divorce, w/Sherri Bratcher (2017) | The Little Girl Wins, w/Jessica Strong (2016) | Don't Take Your Dreams to the Grave – Workbook & audio (2005) |

Artiest info
Website  
 

spotify

Label: Ain’t Skeert Tunes
Info: Blind Raccoon

video